Pa Leo & Nea

Pa Leo & Nea

Samen met de Gust Boschmans werkgroep werkte ARCHEOproof een project uit dat tot doel heeft leerlingen en rusthuisbewoners samen te brengen rond lokaal archeologisch, monumentaal en landschappelijk erfgoed. In het najaar van 2019 lag de nadruk op WO II erfgoed, naar aanleiding van '75 jaar Bevrijding'. Op 1 december 2018 ging het project van start met steun van de provincie Vlaams-Brabant die de helft van de kosten bijpaste. Aanvankelijk liep deze actie af op 31 mei 2020, maar wegens de coronacrisis werd ze met een jaar verlengd.

 

Enerzijds lieten we leerlingen kennismaken met het verleden van hun eigen dorp of gemeente, anderzijds was het een manier om rusthuisbewoners uit hun isolement te halen en te stimuleren om hun eigen herinneringen aan vroeger te delen. Lagere scholen en woonzorgcentra uit het Leuvense konden zich opgeven als kandidaat. De figuren van grootvader Pa Leo en kleindochter Nea werden bedacht als mascottes van het project. tekeninge.be gaf ze een gezicht en daarmee ook een ziel.

 

Namen reeds deel aan de PA LEO & NEA workshops: GBS De Gobbel (Kortrijk-Dutsel), GBS De Zilverlinde (Holsbeek), GBS Het Anker (Nieuwrode), VBS De Plein (Holsbeek), VBS De Bosstraat (Wilsele), WZC Sint-Margaretha (Holsbeek), WZC Ter Putkapelle (Wilsele)